Rychlé koláčky

Tyhle lahodné mini koláčky jsou lehké, křehké a velmi žravé. Samy o sobě nejsou příliš sladké, před pečením je můžete obalit v oříškách (není nutné) nebo až po v cukru jako vanilkové rohlíčky. Umíchané, upečené i naplněné jsou dva. Hosty můžete překvapit náplní s pikantní marmeládou, brusinkami, povidly nebo třeba čokoládou.

 

těsto na 40 ks

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g studeného českého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 g soli

 

1. Z uvedených surovin rychle vypracujte těsto a dejte na 20 minut vychladit.

2. Studené těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte hada a nasekejte 10 kousků.

3. Jednotlivé dílky vytvarujte do kuličky a naskládejte na plech. Chcete-li použít oříšky na obalení, lehce kuličku poválejte mezi dlaněmi a vložte do oříšků.

4. Ukazováčkem nebo koncem vařečky vymáčkněte důlek. Pokud chcete koláčky obalovat v cukru, před pečením je naplňte. T

5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 20 minut, lehce do růžova.

 

 

TIP: 

České máslo je pro úspěch těchto koláčků podstatné. Drží pak pěkně tvar a nerozjíždějí se do šířky.

Pro obalení budete potřebovat cca 50 g mletých ořechů, využít můžete i kokos.

Z těsta můžete vyrobit i neplněné sušenky, stačí kuličky rozmáčknout raznicí, vidličkou nebo paličkou na maso.

Plnění jde snadno a rychle cukrářským sáčkem. Marmeládou či povidly můžete plnit před i po upečení, nugetu dejte raději až po.

Rozležením jsou koláčky ještě lepší, při dobrém uskladnění vám vydrží v chladu minimálně týden, vždy záleží na náplni, podobně jako u vánočního cukroví.

Komentáře

  1. Jak dlouho vydrží dobré, prosím? :) Potřebovala bych něco upéct tak týden předem :) Nebo jsou prostě nejlepší po upečení a pak už nic moc? (jako třeba boží milosti) Díky !

    OdpovědětVymazat
  2. u nás nikdy dlouho nevydrží, ale chuťově i konzistencí mi připomínají vanilkové rohlíčky, takže minimálně ty 4 dny bych jim dala určitě.. boží milosti jsou bohužel lepší čerstvé.. další dobrota, kterou můžete vyzkoušet a během dní neztrácí na kvalitě jsou tvarohové čtverečky(stačí dát vyhledat na blogu), vydrží bez zakrytí i těch 5 dní.. ikdyž taky ve mě mizí většinou závratnou rychlostí

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    koláčky jsou super, už jsem je dělala několikrát. Vždy se mi podaří s tvarohovou náplní, ale když je dělám s povidly, vždy mi vybublají ven, povidla zkrystalizují a ztvrdnou. Nevíte, čím by to mohlo být? Předpokládám, že povidla se budou chovat jako marmeláda - tu jsem zatím nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  4. přesně tohle mi dělávají povidla na "svatebních" koláččích, proto je s nimi nedělám a i moravské dělám obráceně (povidla dovnitř, tvaroh navrch), čím to přesně je, netuším, ale počítám, že bude na vině cukr, voda a tak.. marmeláda se chová podobně, tedy zase jak která, letos budu prvně zkoušet s domácími, tak uvidíme, jak to půjde, každopádně to nechce dávat marmelády příliš

    OdpovědětVymazat

Okomentovat