Pařížská šlehačka


Pařížská šlehačka je prostě něco úžasného. Miluju jí odmala, zatímco klasickou bílou nemusím mít vůbec. A tak když jsem kdysi před lety objevila tenhle recept, byla jsem nadšená. A se mnou i zbytek rodiny, protože tuhle šlehačku máme rádi úplně všichni. Jak říká moje mladší setra - toho se přece nejde přejíst.
Příprava je velejednoduchá, zvládne i naprostý začátečník v kuchyni, ale je potřeba dodržet přesný postup. Množství krému vytvořte dle typu dortu, na malý stačí základní dávka, na klasický pařížák je lepší z dvojité a pokud máte velkou formu a velký dort, tak také.


  • 250 ml šlehačky - min. 33%
  • 50 g kvalitní hořké čokolády


- nejprve si den předem připravte svařte čokoládu se šlehačkou - nejčastěji používám čokoládu z Německa nebo z Lidlu se 70% kakaa - půjde vám to samozřejmě i s ostatními méně procentními čokoládami, ale výsledná chuť šlehačky pak nebude tak výrazná, pokud nemá náhodou vysokoprocentní, seženu si aspoň čokoládu s 50% v sušině (nikdy ne čokoládu na vaření, ta má pod 40%)

- použít můžete i jednu tyčinku "ledové kaštany"

- šlehačka na krém by měla být prý min. 33%, ale podařilo se mi krém udělat i z 31 % 

- šlehačku nalijte do hrnce, do ní nalámejte čokoládu a směs míchejte, dokud se vám čokoláda úplně nerozpustí a šlehačka nezačne vařit - opravdu je nutné, aby se vařila, nechte provařit 1 minutu a vypněte

 - základ na krém nechte volně vystydnout a poté vložte do lednice

- po 12-24 hodinách z lednice vyjměte předvařenou šlehačku a ihned na maximální otáčky vyšlehejte
tuhý krém - celá "akce" trvá kolem 3 minut a opravdu k tomu není potřeba žádný ztužovač - ovšem svařená šlehačka by měla být v lednici minimálně 12 hodin, jinak ji nevyšleháte

- pak už šlehačku použijte dle potřeby - třeba na dort nebo roládu




Komentáře