Perníčky z Norimberka

Norimberské perníčky mám neodmyslitelně spojené s předvánočním časem. Díky tomu, že bydlíme u hranic s Německem, dostávala je sestra každý rok od babičky a dědy v mikulášské nadílce. K mé velké radosti - jí totiž nechutnaly, zato já je milovala. Pokoušela jsem je vyrobit už před pár lety podle jednoho českého receptu, ale skončilo to pěkným fiaskem, tak jsem další pokusy odsunula a nápad na perníčky časem zapadl. Až letošní prapodivný rok a uzavřené hranice mne vlastně donutily k tomu, abych se o ně pokusila znovu. Tentokrát jsem projela německé weby, trochu si pročetla a porovnala recepty, zkusila suroviny nějak smíchat a po druhém pokusu jsem spokojená. 

"NÜRNBERGLEBKUCHEN"- norimberské perníčky či "Elisenlebkuchen" - Eliščiny perníčky, jak se těmto kulatým  pokladům u našich sousedů říká, jsou směsí ořechů, kandovaného ovoce, medu, koření a maximálně 10% mouky. "Eliščiny" jsou od 19. století bez mouky úplně. V obchodech pod oběma názvy smí prodávat jen ty, které jsou oficiálně vyrobeny přímo ve městě a v Norimberku jsou běžně k dostání po celý rok.


  • 550 g mletých ořechů
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g kandované citrónové kůry
  • 150 g cukru
  • 65 g medu
  • 5 vajec (cca 250 g po rozklepnutí)
  • kůra z poloviny dobře omytého pomeranče
  • 5 g perníkového koření
  • 3 g mleté skořice
  • 1-2 g zázvoru mletého
  • špetka soli
  • oplatky z jedlého papíru - koupíte např. zde

- máte-li celé ořechy, pomelte je, kdo má namleto, má trochu méně práce - jak si směs namícháte, záleží jen na vás, hodně je vidět verze téměř lísková, jen šmrncnutá trochou mandlí nebo naopak hodně mandlová s menším množství lískových, mně nejvíc chutná poměr 250 g mandlí, 200 g lískových ořechů a 100 g vlašských, ale chutný bude jakýkoli mix - sami časem přijdete na to, co je pro vás ta nej kombinace

- kandované ovoce si buď nožem nebo v robotu ještě trochu posekejte a ve velké míse ho smíchejte s ořechy, cukrem a kořením

- ke směsi přidejte velkou špetku soli, celá vejce, med a dobře promíchejte - směs by se měla dobře míchat, nesmí být příliš řídká ani betonová - i proto je uvedená gramáž vajec v závorce v rozpisu surovin, pokud byste měli menší nebo naopak o dost větší vejce

- mísu zakryjte a nechte směs do druhého dne odpočívat na chladnějším místě - odležením ještě ztuhne

- druhý den si k ruce připravte oplatky, lžíci a plech s pečícím papírem - pár vět k oplatkám - dělají se různé velikosti, od 5-9 cm, já si je kupuji v německé Edece i v Lidlu, u nás se dají sehnat tuším jenom přes internet, pokud máte někoho, kdo by vám je mohl v zahraničí koupit, určitě si je nechte přivézt, vyjdou na pár korun, jsou lehoučké, takže se "dovozce" nepronese.. A proč se dávají oplatky pod perníčky? Nápad se připisuje mnichům, kteří prý oplatky začali používat, aby zabránili přelepení těsta k plechům.

- do levé ruky si chyťte oplatku, pravou rukou naberte zhruba půl lžíce náplně, lžíci otočte a perníkové těsto o oplatku "otřete" tak, abyste dostali hromádku, tu potom lžící doupravte do úhledného kopečku - povrch se dá srovnat i lehce namočenou rukou 

- přikládám tip na video, ve kterém je postup pěkně vidět - v jiném videu jsem viděla oplatku místo v ruce jen položenou na obrácený hrneček - nehrozí tak, že se oplatka v ruce zlomí, praskne nebo oláme - na výrobu těchto perníčků existuje dokonce i speciální formička, ale sehnat se dá jenom přes Amazon v ceně kolem 20 euro a s tou to potom jde úplně samo

- perníčky pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 15-20 minut - lehce dozlatova

- po vychladnutí můžete zdobit čokoládou nebo rumovou glazurou, případně ponechat perníčky jen tak

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA


  • 50 g hořké čokolády
  • 25 g sádla či jiného 100% tuku

- v misce rozpusťte tuk s čokoládou, dobře promíchejte a buď perníčky potírejte pomocí štětce či mašlovačky nebo v čokoládě perníčky namáčejte a nechte okapat na mřížce - případně si dejte na linku větší kus pečícího papíru, na něj skládejte namočené perníčky a po chvilce je přestěhujte na jiné místo - nebude se tak pod nimi dělat zbytečná čokoládová "louže"

RUMOVÁ GLAZURA


  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1/2 lžíce rumu

- moučkový cukr smíchejte s horkou vodou a rumem dohladka, poté nanášejte na perníčky mašlovačkou nebo štětcem a nechte zaschnout



Komentáře

  1. Těsto mi zatím odpočívá v lednici, ale už teď voní a chutná přesně jako norimberské perníčky, které zbožňuji. Mockrát děkuji za jednoduchý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, my jsme si je všichni doma hned po první várce zamilovali. Míša

      Vymazat
  2. Akorát tvořím perníčky a už teď vím že budu zadělávat ještě jednu várku. Myslím že to bude jedno z nejoblíbenějších a zařazují do stálice na páčení. Mohu se zeptat, když přidám do čokolády sádlo, nebude tam cítit? Já ho třeba v sádlovkách cítím. Tam mi nevadí, tady by mi to asi vadilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne v teplé čokoládě vadilo a cítila jsem ho, po odležení mi neva :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, kdy před Vánoci norimberské perníčky pečete? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, většinou až těsně před, nepotřebují se rozležet. Pokud chci ale jako jedlé dárky a mám čas, napeču dřív a pobalím dle potřeby do celofánu.

      Vymazat
  4. Dobrý den, moc prosím, jaké mám dát ořechy... Jen lískové nebo nějaký mix? :-) Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, složení ořechů záleží na vás, zkoušela jsem různé mixy, nejvíc mi chutná mandle s lískovým ořechem a trochou vlašských. Ale opravdu je to velmi individuální.

      Vymazat
  5. Půjdou udělat perníčky i bez oplatků? Vypadají moc lákavě, ale oplatky už asi nestihnu koupit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud upečete na pečícím papíře, mělo by to jít normálně sloupnout dolů.

      Vymazat
  6. Včera jsem je ochutnala na návštěvě,nesehnali oplatky ale byly výborné, zdobené ořechy,pistaciemi a sušenými malinami delikatesa alespoň za mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony se ty oplatky v ČR dost špatně shání, ale když jsou lidi šikovní, poradí si i bez nich. Ořechy a maliny, to musela být dobrota.

      Vymazat

Okomentovat