Listové těsto

Listové těsto se těší velké oblibě pro svou variabilitu. Hodí se pro přípravu sladkého i slaného a upečeno s ním máte raz dva. Koupíte-li již rozválený plát, během chvilky můžete vykouzlit zákusek pro nečekanou návštěvu nebo pohoštění k posezení u vína. U receptu jsem vycházela z klasiky, tedy se Sandtnerové. Z jedné dávky vyjde necelých 400 g těsta.


Moučné těsto (vodánek)

  • 100 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 3-4 lžíce vody
  • větší špetka soli

Máslové těsto

  • 150 g másla
  • 50 g hladké mouky

·        

1. Smíchejte suroviny na vodánek. Do mísy navažte mouku a osolte ji. Žloutek rozmíchejte se 2 lžícemi vody a přidejte k mouce, krátce vše promíchejte příborovým nožem. Těsto krátce propracujte rukou a dle potřeby přidejte vodu. Těsto nechte 5 minut odpočinout. Bude-li těsto tužší, přidejte vodu, příliš měkké a lepivé naopak napravte přidáním malého množství mouky.


2. Hladké těsto vytvarujte do obdélníku a položte na lehce vysypaný vál. Zakryjte miskou proti oschnutí a nechte 30 minut odpočinout.

3. Vyrobte si máslové těsto. Do misky navažte mouku a přidejte na plátky nakrájené studené máslo. Máslo v mouce otáčejte a zamačkávejte ji dovnitř. Snažte se pracovat rychle, aby vám máslo pod rukama netálo, ale opatrně, aby mouka neprášila všude kolem. Máslové těsto zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte na vyšší obdélník a dejte vychladit na 15-20 minut do lednice.

Máslové těsto

4. Odpočinutý vodánek rozdělte na dvě poloviny. Oba kusy vyválejte na plát, který by měl velikostí lehce přesahovat máslové těsto. Na jeden plát položte máslo, zakryjte druhým a okraje přimáčkněte.

5. Válečkem na několika místech lehce přitlačte a poté těsto rozválejte na tenký plát. Složte z delší strany oba okraje ke středu a poté v polovině přehněte (viz koláž na straně XX). Lehce přejeďte válečkem a uložte do lednice na 30 minut. Opakujte rozválení a složení. Hotové těsto ukliďte do lednice na dvě hodiny a můžete použít.


6. V lednici skladujte maximálně týden. Těsto můžete i zamrazit, až na 3 měsíce. Po vyjmutí nechte povolit v lednici a použijte jako čerstvě vyrobené.


Komentáře