Plundrové těsto krok za krokem


Máte rádi croissanty nebo kynuté koláčky plněné pudinkem a ovocem, s těstem podobným listovému? Pak vám chutná plundrové těsto. Jeho příprava z našich domácností téměř vymizela, protože jeho příprava je často přikládána za příliš časově náročnou a složitou. Přitom to není úplně pravda. Ano, plundrové těsto vznikne za chvíli a v podobě croissantů se dá nazvat i „vyšší dívčí“. Ale vy už přeci víte, že bez práce nejsou koláče. Ale věřte, že tyhle koláče za to vážně stojí. A že to s tou prací a časem není zase až tak horké. Že jenom cvik dělá mistra.


těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 275-285 g mléka
  • 1 vejce (50 g)
  • 50 g studeného másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 15 g moučkového cukru
  • 5 g soli

na laminaci

  • 250 g másla

 

1. Rozdrobte droždí, zaprašte cukrem a nechte rozpustit na kaši. Pak přidejte všechny ostatní suroviny kromě másla. Podle potřeby můžete přidat 1-2 lžíce mléka. Těsto musí být hladké, jemné a pružné. Na závěr do něj zapracujte máslo, zabalte do fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.

2. Na pečící papír si nakreslete obdélník 25x15 cm a přehnutím jeho stran poskládejte z pečícího papíru kapsu. Na obdélník naskládejte silnější plátky z kostky másla a kapsu uzavřete. Válečkem rozválejte na pravidelný a hladký plát. Uložte do chladu k těstu.


3. Odpočinuté těsto rozválejte na pruh tak, aby do něj šlo schovat máslo. Vybalte jej z pečícího papíru, položte na těsto a přehnutím zabalte. Zůstane-li vám po okrajích více těsta, odřízněte ho. Spoj trochu umačkejte prsty, aby nebylo vidět máslo. Na několika místech udělejte válečkem rýhu a plát rozválejte na 0,8-1 cm. Znovu odkrojte případné okraje bez másla, těsto poskládejte na třetiny a lehce přejeďte válečkem. Uložte do lednice k odpočinku. 



4. Těsto na několika místech lehce promačkejte válečkem, znovu rozválejte na 1 cm plát, přeložte jako když zavíráte knihu a ukliďte do lednice, případně po zchlazení postup ještě jednou opakujte.





5. Těsto zabalte trochu volněji do potravinářské fólie, bude ještě kynout. Dejte minimálně na dvě hodiny, ideálně přes noc, vychladit do lednice a pak spotřebujte do tří dnů nebo zamrazte na 3 měsíce. 

TIP: Chcete udělat jenom poloviční dávku těsta? Potom místo celého vejce dejte jenom žloutek.



Komentáře

  1. zkousela jsem recept ale bohuzel testo nelistkovalo a pri odpocinku v lednici kynulo, musela jsem zkratit proces, jinak chutove moc dobry.

    OdpovědětVymazat
  2. to ono v lednici kyne, nemyslete si :) a to já jsem ho měla v "největším mrazu", tedy tam, kde je v lednici největší zima, takže jsem vytáhla po dané době pěknýho cvalíka, jediné, co mě zachránilo před hrnečku vař byla potravinářská fólie :D a právě doba odpočinku (a kynutí) v lednici je pro plundrové těsto důležitá, aby pak pracovalo, jak má

    OdpovědětVymazat
  3. Bylo by možné dát finální těsto do mrazáku a použít kdykoli, podobně jako listové?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat