Kynutý chléb


Chleba je pro mne základní potravinou, a tak nesmí chybět na žádné oslavě. Tenhle obyčejný pšenično-žitný zvládnete levou zadní, hodí se ke grilovanému masu i jen tak k večeři.


omládek

  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 100 g vody
  • 10 g čerstvého droždí (3-4 g sušeného)
  • 5 g sladěnky (nemusí být)

těsto

  • omládek
  • 400 g hladké mouky
  • 225-250 g vody
  • 2 lžičky kmínu
  • 10 g soli

1. Nejprve si nechte rozkvasit omládek. Do mísy navažte mouku s vodou, nadrobte droždí, dobře promíchejte a dejte předkynout na 20-40 minut, dokud se malé předtěsto pěkně nenakypří a nenaroste.

2. Pak přidejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte kynout asi na 1,5 hodiny, než těsto doběhne dvojnásobku.

3. Po vykynutí těsto propracujte, nechte 5 minut stát a vytvarujte do ošatky. Pokud ji nemáte, dejte těsto nakynout do cedníku vyloženého utěrkou a vysypaném moukou. Stočený chléb odpočinout 40-60 minut. Záleží na okolní teplotě i způsobu utažení těsta.

4. Zavčasu si dejte troubu rozpálit na 250 °C, u mne trvá náhřev 20 minut. Uvnitř trouby můžete mít plech nebo kámen k pečení a u dna plech k zapaření. K ruce si připravte půl hrnku horké vody nebo kropičku.

5. Když máte rozpáleno, chleba z ošatky opatrně vyklopte na plech či kámen do trouby, na spodní plech chrstněte připravenou vodu (nebo zastříkněte rozprašovačem) a troubu rychle zavřete.

6. Pečte prvních 15 minut na maximum, pak troubu opatrně vyvětrejte, vyndejte spodní plech a snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 25-30 minut. Délka pečení záleží na výkonu trouby, správně upečený chléb by měl při poklepu znít dutě.

7. Po upečení vydejte chléb z trouby a nechte vychladnout na mřížce, musí zespodu větrat, aby se nezapařil.

TIP: Pro vláčnější a trvanlivější chleba přidejte menší vařenou bramboru ve slupce.

Zadělat samozřejmě můžete i bez omládku. V tom případě sečtěte všechny suroviny a dejte celkem 20 g čerstvého droždí (7 g sušeného). V míse bude těsto kynout asi hodinu, v ošatce pak 30-40 minut, záleží, jak moc utáhnete těsto při stáčení a jakou máte doma teplotu.

Pozor, plně vykynutý chléb nenařezávejte, aby vám „nespadl“, nařezává se mírně nedokynuté těsto.

Komentáře

  1. Dobrý den,není recept pozměněný? Tento chleba peču už nejakou dobu, a když jsem nedávno chtěla recept přepsat manželově mamince, tak jsem zjistila, že chybí uvařená brambora, trocha octu a množství vody je také jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Katko, ano recepty jedou za čas předělávám, pokud mám pocit, že to potřebují. Kdysi jsem dostala recept s octem a bramborem, ale chtěla jsem mít na stránkách čistě kynutý recept, bez dalších přísad. Lidé totiž často recept odloží stranou, když zjistí, že v něm je surovina, kterou nemají po ruce. V tomto případě bramboru. Ale aby z receptu úplně nevypadla, dala jsem jí na závěr receptu jako TIP. Ocet v chlebu být nemusí, je tam zbytečný, nemá tam žádnou speciální funkci a mne ruší. Pokud vám v chlebu chutná, můžete si tam vždy lžíci přidat.

      Vymazat
    2. Take jsem se ted vratila k vasemu skvelemu osvedcenemu receptu. Puvodne mel variantu pro remoskare, a i tak ksem si ulozila. Je to skoda, ze zmizel, peceni v remisce je jednodussi a hodne lidi oceni. Prosim, jak se zmenil objem vody? Rada bych pouzila uvodni recept, deti ho miluju. Dekuji

      Vymazat

Okomentovat