Piškotové MIKY


Před časem jsem projížděla kdesi "retro" fotky se zákuskama a vzpomněla jsem si najednou z ničeho nic na "mikiny". Nadýchané piškotové těsto s jahodovou a meruňkovou marmeládou, které jsme se sestrou milovaly. Kupovala nám je kdysi jednou za čas babička v Plzni a naposledy vím, že jsem je sehnala na Masaryčce ve Varech asi v 15-16 letech. A teď vám naskočí takový brouk do hlavy. No hrůza. Prv jsem zkusila poptat recept u kamarádky, o které vím, že hodně peče, ale neměla: Jen mi trochu osvěžila paměť. Že dole nebyl piškot, ale linecké kolečko, marmeláda a piškot až navrch.
Hm.. to bychom měli.. ale kde teď sehnat ty typické hliníkové "vaničky", ve kterých se pekly a přímo prodávaly? Proseděla jsem u počítače pár dní, až našla někde po asi 250 kusech. No díky, fakt nepeču ve velkovýrobně. Takže smůla, odkládáme, případně budeme pátrat po obchodech.
Odložila jsem myšlenky na miky na pár měsíců k ledu, ale brouk se nedal - naskočil po čase znovu. To už jsem slevila nároky a místo hliníku začala hledat papírové formy. Nakonec nezbylo, než je objednat před internet - jenže jsem "moudře" objednala jenom 10 kousků. No, kde byla hlava, netuším.
Takže první zkušební dávka proběhla, přinesla sebou pár vzpomínek.. a taky potřebu dalšího pokusu. Proběhla u nás doma debata o potřebnosti papírových forem - nechtělo se mi je objednávat a platit další poštovné, navíc mi trochu vadí to plýtvání papírem, manžel zase argumentoval spotřebou vody při mytí formiček. Mno, nakonec vyhrála pohodlnost a hlavně praktičnost. Formičky na tartaletky (které jediné mi přišly vhodné k použití) sice doma mám, ale pokud chci část pečení darovat, hledejte je pak po rodině a známých, když vás příště zase popadne chuť něco tvořit. Ve hře byly i muffinové košíčky, ale ty jsem nakonec ani nezkoušela, jsou prťavé a podle mého by to byly moc velké jednohubky. A to mám většinou "mini verze" v čemkoli ráda. Kdo by teda chtěl zkusit a nechce objednávat formy na miky, ať se ke své verzi nějak prokouše. Já vám tady nadhodím odkazy na formičky, které jsem vyzkoušela já - oboje jsou v pohodě, záleží jen na vás, které si vyberete - buď ty 78x20 mm s děrovaným dnem nebo trochu větší 90x20 mm. Na tu menší jsem měla vykrajovátko a na tu větší jsem zase vykrajovala skleničkou.


linecké těsto - na 10-12 kousků
  • 125 g hladké mouky
  • 62 g moučkového cukru
  • 62 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • trochu mléka
  • trochu citrónové kůry
  • šp. soli
piškotové těsto
  • 4 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
na náplň
  • jahodová nebo meruňková marmeláda


linecké
- nejprve si - klidně pár dní předem - udělejte linecké těsto - smíchejte všechny suroviny tak, aby vám vyšlo hladké a tvárné těsto - mléko dávejte po trošičkách, záleží na mouce, ale nebude ho moc - max. 1 lžíce

- hotové těsto dejte aspoň na 30 minut odpočinout do lednice (pokud si ho uděláte předem, vyndejte tak půl hodiny před zpracováním), následně vyválejte natenko a vykrájejte z něho kolečka potřebného tvaru, ta naskládejte do formiček a na několika místech propíchejte vidličkou - vznikne vám zhruba 10-12 formiček, záleží na vás a na síle vyváleného těsta

- troubu rozpalte na 200°C a kolečka v ní předpečte přibližně 8-10 minut - podle jejich síly, neměly by moc chytit barvu, maximálně lehounce

piškot
- zatímco se rozpaluje trouba a chystáte se péct, oddělte bílky od žloutků, v míse je vyšlehejte se špetkou soli na polotuhý sníh, přidejte cukr a vyšlehejte do pevného, tuhého sněhu - když vytáhnete šlehací metly, musí se vám na jejich konci udělat pevné sněhové špičky

- poté postupně do sněhu opatrně zašlehejte žloutky a kůru, vařečkou vmíchejte mouku


MIKY

- na předpečená kolečka dejte 1,5 lžičky marmelády, rozetřete a zakryjte zhruba 2 lžícemi piškotového těsta

- pečte v troubě vyhřáté na 180-200°C po dobu 20-25 minut

- vychladlé MIKY se můžou jíst už v den upečení, ale mnohem lepší jsou, když se rozleží do druhého dne







Komentáře

  1. Dobrý den, od pondělí je v Lídlu retro týden, tak jsem si koupila miky piškot ať vím jak to chutná, byl moc dobrý, ale určitě vyzkouším Váš recept,dám vědět jak chutnaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, dejte pak vědět, jak chutnaly a co je lepší ;)

      Vymazat
    2. Ahoj, právě díky retro týdnu hledám. Vaničky jsem si nechala a prostě musím péct. :-)))

      Vymazat
    3. super, dej vědět, jestli chutnaly :) já je asi udělám do práce na oslavu narozenin :)

      Vymazat
    4. Ali
      Pekla jsem je včera a byly výborné, sklidila jsem pochvalu. Pekla jsem je v papírových formičkách koupených na internetu.

      Vymazat
    5. jsem moc ráda, že se povedly a chutnaly, i já mám papírové formičky z internetu :)

      Vymazat
  2. Výborné, jako malá jsem je milovala, i teď se dají koupit a jsou stále stejné. Váš recept jsem hned vyzkoušela a jsou opravdu výborné, i když ješte lepší jsou druhý den 😋.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za zprávu :) pro mne ty koupené už stejné nejsou, cítím v nich nějaké umělotiny, nedávno jsem je měla a vůbec mi nechutnaly.. a ano, druhý den jsou ještě lepší :)

      Vymazat
    2. Přesně tak. Nejsou jako byli. Milovala jsem je.. A zkusím je udělat. Děkuji

      Vymazat
  3. ja som celá šťastna, že som vôbec objavila tento recept , pretože ako malá za socializmu som na tom bola zavislá:) a uz roky som to nikde potom nevidela ani nejedla a nevedela som si spomenúť ani na presny názov, predtym sa to predavalo balene po dvoch kusoch a boli v alobalovych košičkoch takych väčších...mňam...zajtra mam o pecenie postarané...ďakujem...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za zprávu, i já je právě milovala a vzpomínala a vzpomínala.. a dejte vědět, jak chutnaly, já před časem měla kupované za už to není ono, cítím v tom spoustu umělotin. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den vím kde mají ty hliníkové misky na miky,na rohlík cz jsou super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. Jen mi ty papírové přijdou ekologičtější. ;) Míša

      Vymazat
  5. Sedíme na chalupě a zavzpomínali jsme na totáčové Miky. Děkujeme za Váš příspěvek. Hned se dáme do pečení. Mňam 👍😋😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji příjemné léto na chalupě a doufám, že nezůstanete jenom u vzpomínání. Míša

      Vymazat
  6. Jsou naprosto luxusní, díky za zveřejnění tohoto receptu. J.B.art

    OdpovědětVymazat
  7. https://www.pecud.cz/produkt/miky-s-ovocnou-naplni-2/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já vím, že se vyrábí, tady v okolí ale nejsou dostupné a už bohužel ani nechutnají jako dřív, mám vyzkoušeno :). Míša

      Vymazat

Okomentovat