Ořechy s cukrem

Do knihy Recept na oslavu jsem vymyslela slané oříšky - recept na ně najdete tady. Po jejich zveřejnění na webu se na mne obrátila paní, jestli by nebyla náhodou sladká varianta. A protože na ni jsem předtím myslela i já, stačilo tohle malé popostrčení, aby vznikl tento recept s cukrem. Na co si dát před přípravou pozor?

Vyzkoušela jsem tři způsoby úpravy, na vás bude, abyste se rozhodli, která vás baví nejvíc. Základ tvoří ořechy, cukr a koření - skořice a kardamom. Nechcete-li, koření dávat nemusíte, ale krásně podbarvují cukrové a karamelové tóny. Pro první pokus na pánvi můžete skořici vynechat, abyste lépe odhadli zabarvení cukru.

Výroba není jinak náročná. Nejsnadnější je použít troubu, ořechy jsou hotové za nějakých 15-20 minut, dle výkonu trouby. 

Obě verze na pánvi trvají déle. Karamelová je lehce mastnější, takže při podávání raději upozorněte hosty na zašpiněné ruce. Ale kdo má rád karamel, určitě tuhle drobnost rád "přehlédne". 

Cukrová verze krásně křupe, ale musíte dávat pozor na manipulaci při přesypávání do nádoby nebo misky. Ořechy je důležité opravdu dobře orestovat, aby vám krusta lehce zkaramelizovala a neopadávala dolů.

Ořechy použijte dle chuti, nálady i zásob ve spíži. Mandle jsem pro přípravu v karamelu oloupala. Stačí zalít vroucí vodou a nechat je chvíli louhovat. Použít můžete samořejmě i neloupané mandle.

Lískové ořechy zbavíte slupky orestováním na suché pánvi. Když slupka popraská, přesypte ořechy na utěrku a promnutím je oloupejte. Pozor, ne všechny lískáče pustí obal úplně.

Máte-li chuť na vlašáky, povařte je ve vroucí vodě 2 minuty, zceďte, přendejte na utěrku nebo vrstvu papírových ubrousků a nechte oschnout.

Arašídy můžete koupit se slupkou a oloupat nebo v obchodě sáhnout po vyloupaných pražených. Jen se přesvědčte, že berete nesolené.

Na fotografii vidíte mandle v karamelu, lískové z trouby a arašídy v cukru.


ořechy s cukrem (základ)

  • 200 g ořechů
  • 50 g cukru krystal
  • 25 g vody
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamomu (nemusí být)
karamelové
  • základní rozpis (bez vody)
  • 10 g másla
do trouby
  • základní rozpis (bez vody)
  • 1 bílek


Ořechy v cukru (pánev)

1. Na pánev vsypte cukr a koření, zakápněte vodou, rozmíchejte a vsypte ořechy. Za stálého míchání plastovou nebo silikonovou stěrkou směs na středním stupni zahřívejte, dokud se vám nevypaří voda. Cukr postupně obalí ořechy a na pánvi zůstane jen trochu "písku". 

2. Stáhněte trochu teplotu a pokračujte v opékání do té doby, než zmizí i cukrové drobky a povrch oříšků trochu zkaramelizuje, začne se lehce lesknout. Krusta pak nebude z ořechů tolik opadávat. Pro první pokus můžete vynechat koření, abyste lépe viděli na celý výrobní proces. Skořice dává ořechové směsi karamelovou barvu a hůř tak odhadnete, je-li cukr na povrchu dostatečně opečený. Hotové ořechy přesypte na talíř či do misky a nechte vychladnout. Ořechy uskladněte v suché uzavíratelné nádobě.

Ořechy v karamelu (pánev)

1. Na pánev vsypte cukr a trpělivě počkejte, než se rozpustí na karamel. K ruce si připravte plastovou stěrku. Nemíchejte. Do horkého karamelu vhoďte máslo, koření a stěrkou dobře a rychle rozmíchejte. 

2. Ihned vsypte ořechy a dobře promíchejte. Karamel se vám nejspíš na několika místech srazí. Stáhněte trochu teplotu a pokračujte zahřívání, než zmizí karamelové hrudky a povrch oříšků bude co nejrovnoměrněji obalený. Horké ořechy přesuňte z pánve na pečící papír a nechte vychladnout. Poté nalámejte na menší kusy. Ořechy přesypte do uzavíratelné nádoby.

Ořechy s kořením - trouba

1. Troubu si předehřejte na 180 °C, program horní-spodní. V hlubokém talíři nebo misce prošlehejte vidličkou bílek do lehké vzdušné pěny. Vsypte koření, cukr a krátce opět prošlehejte. Přidejte ořechy a dobře promíchejte.

2. Plech vystelte pečícím papírem a nalijte na něj ořechovou směs. Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut, poté promíchejte a dopečte ještě 5-10 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vystydnout.


Ořechy uchovejte ve vzduchotěsné nádobě či sklenici s víkem. Nejsou určené k dlouhodobému skladování. Vhodné jsou jako pohoštění na oslavu nebo jako jedlý dárek.




 

Komentáře