Ciabatta

Víte, že ciabatta (čti čabata) znamená v překladu pantofel? Zvláštní název pro pečivo, že? Moc ráda tyhle „bačkory“ peču, ikdyž jsou trochu náročnější na přípravu a občas se u nich trochu navztekám. Těsto patří mezi ta tekutější, hůř zvladatelná, ale není to nic, co byste nezkrotili pomocí mouky a stěrky.


poliš

  • 150 g hladké mouky 00
  • 150 g vody
  • 2 g čerstvého droždí


těsto

  • poliš
  • 350 g hladké mouky 00
  • 175-200 g vody
  • 25 g olivového oleje
  • 9 g soli
  • 5 g sladěnky či sladovitu
  • 5 g čerstvého droždí

1. Poliš je potřeba připravit si aspoň 3-5 hodin předem, musí dojít dvojnásobku. Vykvasit vám může i v lednici přes noc. Do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte hladké řídké těsto.

2. Do zadělávací mísy přelijte poliš, navažte všechny suroviny, rozdrobte čerstvé droždí a vypracujte hladké těsto. Nečekejte, že bude pevné. Olivovým olejem vytřete plastovou nádobu na kynutí, stěrkou do něj přemístěte těsto a nechte 30 minut kynout. Poté těsto namočenýma rukama podeberte, v nádobě několikrát přeložte, jako když skládáte ručník a dejte znovu kynout. Za dalších 30 minut postup opakujte. Nechte těsto vykynout do dvojnásobku původního objemu.

3. Vál si oprašte větším množstvím hrubé mouky a vyklopte na něj těsto. Pomocí pevné karty těsto z jedné strany podeberte, přehněte směrem ke středu a stejně tak z druhé strany. Balík těsta namočenou stěrkou nasekejte na 4-6 kusů.

4. Dva plechy s pečícím papírem poprašte moukou. Přeneste na ně nasekané těsto. Každý kus těsta lehce natáhněte do délky. Plechy vložte do igelitové tašky proti oschnutí a dejte zhruba na 40 minut kynout.

5. Po 20 minutách kynutí nastavte troubu k předehřátí na horký vzduch, teplota 250 °C. Před pečením zaprašte vodou z rozprašovače, případně troubu zapařte hrnkem horké vody nebo parním programem.

6. Pečte 10 minut na plný výkon, poté troubu odvětrejte, případně prohoďte plechy, stáhněte teplotu na 200 °C a dopečete ještě 5-10 minut. Po upečení přestěhujte na mřížku a nechte vychladnout.


TIP: Poliš patří mezi prefermenty (předtěsta), snižuje množství droždí v těstě, dodává pečivu lepší chuť a odstraňuje nevolnost, kterou lidé často u droždí trpí. Poliš můžete nahradit omládkem. V tom případě do něj dejte 10 g čerstvého droždí a už žádné další do těsta. I tady vymizí nevolnost a pachuť droždí, prodlouží se trvanlivost pečiva.

Sladovit, sladěnka - podporuje kynutí, vylepšuje chuť i barvu kůrky. Obejdete se při pečení i bez nich, ale pro zkušenější pekaře je vítaným pomocníkem.

Úplně nejlepší by bylo mít na výrobu pravé italské mouky, mají odlišnou savost, ale máte-li českou 00 nebo mouku na pizzu, vystačíte si i s nimi.

Na podsyp při tvarování je dobrá semolinová mouka, pokud ji nemáte, pomozte si hrubou moukou.

Těsto můžete oživit čerstvými bylinkami, kousky sýra nebo oliv.

Dáte-li jen 300 g tekutiny, budete mít skvělé pevnější bagetky pro přípravu bruschetty.

Komentáře