Bruschetta


Léto, koupaliště na Glásberku a rajčata pro mne patří neodmyslitelně k sobě. Koupaliště už bohužel léta nefunguje, ale letní rajčata můžu pořád. A od těch letošních veder je díky téhle dobrotě budu mít ještě radši.

  • bageta, nejlépe den stará
  • rajčata
  • čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto
  • česnek
  • olivový nebo jiný výrazný olej
  • mořská sůl
  • parmazán nebo mozzarella

1. Rajčata zbavte pecek a dužinu nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte posekané bylinky, zakápněte olejem a dle chuti dolaďte solí a pepřem. Dobře promíchanou směs uložte na hodinu do lednice.

2. Bagetu nakrájejte na plátky a na pánvi opečte nasucho, případně použít topinkovač. Povrch plátku potřete česnekem.

3. Dozdobit můžete parmazánem či mozzarelou a bazalkovými lístky.


TIP: Jaké pečivo vybrat pro výrobu bruschetty? Vhodnější je pevné, hutnější těsto bílé těsto, které se hned nerozmáčí. Tedy v žádném případě neberte jemný tousťák nebo podobný druh střídky. Využít můžete kupované francouzské bagety, skvělý je na menší kusy nakrájený domácí světlý kvasový chleba nebo si jako já upečete chléb Bramborek ze strany XX. Hodí se i těsto na pinsu (strana XX), upečené v chlebové formě.

 Orestované plátky chleba můžete také slabě potřít bazalkovým pestem a na něj teprve položit rajčata. Nemáte-li rádi česnek nebo vám čerstvý způsobuje potíže, vynechte jej.

 Bruschetta není určená k tomu, aby dlouho ležela, rajčata by jí promáčela. Proto vždy raději vždy pár kousků dodělejte, s připravenou rajčatovou směsí vám to zabere jenom pár minut.

Italská „brusketa“ je důkazem toho, že i „zbytky“ mohou vytvořit úžasně chutné a zajímavé jídlo. Základem je starší pečivo a rajčatová směs. Geniálně tak využijete včerejší bagetu, ciabattu nebo nedojedenou „fokáču“.

Zbyla-li vám focaccia, opékejte ji na sucho, ta v sobě má již tuku dostatek. Propečením se ovoní a uvnitř zůstane krásně měkká. K suchému opékání můžete přizvat i topinkovač.

Rajčata volte zralá, mohou být samozřejmě i klasická keříková. Máte-li hodně šťavnatá rajčata vykrájejte dužinu a na rajčatovou směs použijte jenom „maso“. V zimním období dávám přednost oválným cherry, mívají lepší chuť.

Čerstvé bylinky můžete nahradit zeleným pestem. To natřete na topinku a na ni navrstvěte ochucená rajčata.

Bruschettu můžete ozdobit i strouhaným sýrem nebo tenkými hoblinkami sýra. Vhodný je sýr typu parmazán, grana padano atd. Vedle určitě nešlápnete ani s mozzarellou, natrhanou na menší kousky.

Perfektní je spojení bruchetty a burraty – mozzarelly, naplněné smetanou a kousky natrhanými kousky mozzarely. Burratu vložte do misky, natrhněte ji, aby z ní šla nabírat náplň a umístěte na stůl poblíž talíře s bruschettami. Každý host se pak může obsloužit sám.


Komentáře