Obalené rohlíky

Tyhle rohlíky jsem prvně udělala "jen" tak, aby nebyla nuda. Dovolila jsem si na ně použít i dýňová semínka, která mám normálně "zakázaná", protože chlapům doma nechutnají. A světe div se, ono to prošlo a dokonce zachutnalo. Takže když jsem se ptala příště, co mám upéct, byla jasná volba - mami, ty výborný rohlíky.


omládek

  • 100 g žitné mouky
  • 100 g vody
  • 10 g čerstvého droždí
 těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g vody
  • 60-75 g sádla
  • 8 g soli
na obalení
  • oblíbená semínka
  • kukuřičná krupice
  • jemné ovesné nebo pohankové vločky


1. Smíchejte suroviny na omládek, nechte vzejít a pěkně narůst - cca 20-40 minut. Nemáte-li po ruce žitnou mouku, dejte hladkou, poměr surovin se nijak nemění.

2. Do mísy dovažte všechny ostatní suroviny kromě sádla, smíchejte na hrubé těsto a nechte 10 minut odpočívat. Poté krátce propracujte, přidejte sádlo a těsto vymíchejte dohladka. Dejte na zhruba 1,5 hod kynout.

3. Po vykynutí rozdělte na 10-12 shodných dílů, vypracujte kuličky, zakryjte utěrkou a nechte 5 minut odpočívat.

4. Mezitím si namočte a dobře vyždímejte čistou utěrku, smíchejte semínka na obalení - větší lehce posekejte.

5. Vezměte kuličku těsta, rozválejte ji válečkem na dlouhý tenký ovál a oběma rukama srolujte do rohlíku. Vzniklý rohlík trochu proválejte, ať utáhnete spoje, položte na mokrou utěrku, lehce rohlík "namočte" a pak obalte v semínkách. Položte na pečící papír a zpracujte stejně ostatní kousky těsta. Při pečení pečiva vždy používám dva plechy. 

6. Umotané rohlíky vložte s plechem do igelitové tašky a dejte kynout na 40 minut.

7. Dvacet minut před koncem kynutí si dejte nahřát horkovzduch na 250 °C. Vykynuté rohlíky zastříkněte vodou z rozprašovače a pečte ve vyhřáté troubě po dobu 10 minut. Poté troubu opatrně otevřete, odvětrejte, plechy otočte (mně peče horkovzduch na jedné straně víc) a dopečte dle výkonu trouby a semínek ještě asi 5 minut.

8. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.


TIP: Semínka použijte libovolná, stejně tak vločky. Větší a hrubší kusy můžete částečně rozmixovat nebo posekat. Výborný je i mák a sesam. Mně moc chutná právě kukuřičná krupice, protože dodává pečivu velmi zvláštní vůni a specifickou chuť.

Komentáře

  1. Zdravím Míšo.. mám dotaz, já k omládku přidávám vždy lžičku sladěnky, medu nebo cukru..Vy máte omládek bez.. vyběhne i tak za těch 20,30 minut? Nemám zkušenost a chci se přiučit.. děkuji za odpověď.. Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omládek vyběhne podle teploty doma. Cukr nebo slad(ěnka) tomu samozřejmě pomůže, ale já často nechávám opravdu čistě bez a jenom průběžně sleduji nárůst. Většinou do těch 30 minut vyskočí. Podporuji sladkým většinou jen ve chvíli, kdy chci z nějakého důvodu mít omládek rychleji. Míša

      Vymazat
    2. Taky na to koukám, vždycky jsem si myslela, že kvasnice potřebují ke kynutí něco sladkého - cukr, med, sladěnka. Člověk se pořád učí.

      Vymazat
    3. Však ony si sladké dají - cukry, obsažené v mouce. ;) Jen ten "start" při dalším sladkém (cukr, med, slad) mají trochu rychlejší. Nehledě na to, že třeba takový slad pomáhá těstu lépe kynout, barví kůrku a vylepšuje celkově chuť pečiva. Takže pokud ho máte, určitě ho do těsta přidávejte.

      Vymazat
  2. Ráda bych věděla jak je to s omládkem, jak se určuje množství mouky a vody? Např. v receptu Cereální kaiserky máte 200 g mouky i vody, přitom celkové množství je podobné. Přidávám do těsta na kaiserky žitnou mouku, ale omládek dělám čistě z hladké, je lepší dát do omládku tu žitnou? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ono by se "správně" mělo rozkvasit cca 1/3 recepturní mouky, tedy 150 g. U starších receptů mám víc, u novějších méně. To menší množství jsem se naučila dávat, aby se mi to dobře pamatovalo a počítalo - kolik mouky a vody cca ještě přidat. A pokud je v receptu žitná mouka, je lepší přidávat ji do omládku, aby se nasála a předkvasila. Žitnou v omládku mám např. u pivních rohlíků. Ale samozřejmě se nic nestane, pokud žitnou přidáte později. Jen nezapomeňte dát trochu více vody, aby těsto nebylo suché.

      Vymazat
    2. Děkuji, tak já asi zůstanu u těch 200, dělám těsto v pekárně a tam se větší množství líp umíchá. Někde jsem našla přepočítaný omládek v %, ale ty vaše počty se právě líp pamatují.

      Vymazat
    3. Ty procenta má tuším někde Iva Trhoňová - buď v knize nebo na webu. Ale pro mne je důležitější to moje počítání při pečení, než přesná pravidla. Takže si to klidně nechte, jak potřebujete.

      Vymazat

Okomentovat