Špenátová roláda


Tuhle roládu jsem kdysi udělala v záchvatu nějaké "zdravé vlny". Mně moc chutnala, ale na manžela to vypadalo až moc zdravě. Po letech jsem si na ni vzpomněla a oprášila recept. Děti její přivítaly její svěží barvu s nadšením. Roláda je snadná, rychle hotová a velmi pěkně se vyjímá na slavnostním stole.

  • 125- g listů špenátu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 velká vejce
  • 1/2 lžičky sušeného česneku (nemusí být)
  • 1-2 g soli
  • pečící papír
Na náplň či ozdobu
  • 200 g čerstvého sýra
  • 100 g uzeného lososa

1. Omyjte špenátové listy, dejte je do mísy a zalijte horkou vodou. Přiklopte pokličkou a nechte pár minut zavadnout. Poté listy sceďte a dejte vychladnout. Čím více špenátu, tím zelenější barva.

2. Mezitím oddělte žloutky od bílků, navažte mouku, pečící papír potřete kouskem másla a lehce zaprašte polohrubou moukou. Roláda pak půjde krásně stáhnout. Dejte si předehřát troubu na 180 °C.

3. Zchladlé listy lehce vyždímejte, dejte do vyšší nádoby a dobře projeďte ponorným mixérem. Z bílků se solí vyšlehejte tuhý sníh.

4. Rozmixovaný špenát promíchejte se žloutky, přidejte třetinu sněhu a polovinu mouky. Dobře metličkou promíchejte. Přidejte zbytek mouky, dvě lžíce sněhu a opět dobře promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte zbylý sníh.

5. Těsto přeneste pomocí stěrky na připravený pečící papír a rozetřete na obdélník o rozměrech cca 23x28 cm.

6. Pečte ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Po upečení nechte na plechu 2-3 minuty odpočívat, poté i s papírem opatrně stočte a nechte vystydnout.

7. Vychladlou roládu opatrně rozmotejte, stáhněte z ní pečící papír, potřete ji čerstvým sýrem, proložte plátky lososa, dát můžete i tenké proužky barevné papriky. Roládu zamotejte, zabalte ji do pečícího papíru, případně ještě do fólie a dejte aspoň na hodinu vychladit.

 

TIP: Není-li po ruce čerstvý špenát, můžete použít i mražený. Ideální jsou malé mražené kostky, ze sáčku snadno odeberete jen potřebné množství. Špenát nechte rozmrazit, slijte z něj přebytečnou vodu a použijte do těsta. Jen pozor, výsledná barva rolády z mraženého špenátu může být po upečení odlišná.

K promazání se hodí nejvíc čerstvý sýr.  Použít můžete ale i pomazánkové máslo či žervé. Můžete ho dochutit solí, rozmačkaným, sušeným nebo medvědím česnekem či bylinkami. Skvělý je sýr vyšlehaný s tučným vaničkovým tvarohem v poměru 1:1, ale použít můžete i libovolnou pomazánku, třeba hustější tvarohovou nebo budapešťskou.

Můj syn miluje uzeného lososa, ale tvrdí, že v roládě vůbec nevynikne. Proto roládu jen promažu náplní, vychladím, nakrájím na tenké plátky a zdobím kousky lososa, zeleniny a čerstvými bylinkami. Vzniknou tak malé efektní chlebíčky.

Nemáte-li rádi lososa, můžete ho nahradit paprikášem nebo třeba šunkou či pršutem.

Upečený plát můžete po vychladnutí rozdělit na menší kusy a vyrobit mini roládky s různými příchutěmi.

Komentáře